Mensen met klachten zijn soms blij als ze horen dat zij multipele sclerose hebben! Dat lijkt voor een buitenstaander wel een hele vreemde reactie. Maar mensen met MS hebben soms al zo lang met allerlei klachten rondgelopen zonder te weten wat zij mankeren, dat het feit dat de vreemde verschijnselen in je lichaam een naam blijken te hebben, hen gewoon oplucht. Het zat dus niet ’tussen je oren’. Je hebt MS.
Gemiddeld komt een arts niet zo vaak een mens met MS tegen. Het is bovendien geen leuke boodschap, iemand vertellen dat hij MS heeft. Sommige artsen stellen het vertellen daarom het liefst zo lang mogelijk uit. Misschien is het maar een griepje; laten we het nog maar even aanzien.
De diagnose MS is ook moeilijk, want de klachten van mensen met MS kunnen veel van elkaar verschillen. MS begint bijvoorbeeld vaak met een oogzenuwontsteking. Maar lang niet iedereen met een oogzenuw-ontsteking krijgt later MS. Wel zijn er tegenwoordig hulponderzoeken om de diagnose te vereenvoudigen, zoals magnetic resonance imaging (MRI) en onderzoek van het ruggenmergvocht. De arts hanteert de volgende regels om de diagnose MS te stellen:
-
Aan de hand van klachten en afwijkingen of door hulponderzoek, moet méér dan één afwijkende plaats (laesie) in hersenen of ruggenmerg aangetoond worden;
-
De ziekte moet gepaard gaan met ups en downs of moet gedurende meer dan een half jaar geleidelijk zijn verergerd;
-
Het ruggenmergsvocht moet afwijkingen vertonen die horen bij MS;
-
De aard van de verschijnselen en klachten moet zo zijn, dat er geen betere verklaring voor te vinden is dan de diagnose MS.
Wordt aan deze vier voorwaarden voldaan, dan is de diagnose ’zekere MS’. Wordt aan één van deze voorwaarden (nog) niet voldaan, dan is de diagnose ’waarschijnlijk MS’.
Zoals gezegd heeft hulponderzoek, zoals MRI, de diagnose van MS vergemakkelijkt en versneld. Voordat MRI bestond, moest iemand gemiddeld ruim vijf jaar wachten voordat hij de diagnose kreeg. Die periode is nu teruggebracht tot gemiddeld twee jaar.
MS blijkt vaker voor te komen dan vroeger is aangenomen. Door betere technieken is goedaardige of beginnende MS tegenwoordig sneller op te sporen. Ook heeft de ziekte een grotere bekendheid bij artsen gekregen. Een positieve ontwikkeling is bovendien dat er steeds meer MS-centra komen en dat ziekenhuizen MS-verpleegkundigen aantrekken.
Informatie afkomstig van gebruikt met toestemming
ik ben nu 63 jaar en loop al jaren met zeurende pijn,meestal linkse been en arm,slapen kan ik al jaren niet meer,mijn arts zei eerst dat het fybromalgie was,maar op den duur begon ik te twijfelen,ik heb huidprobleem,hartkloppingen onderzoek hart was ok,stijve spieren,mijn haren zijn heel erg uitgedund,ik ben vlug uitgeput,wanneer ik probeer te slapen kan ik absoluut niet tegen deken op mijn benen bv,mijn spieren zijn zwak geworden en mijn zicht is enorm verslechterd!ik kan zo doorgaan,ik nam gabapentine en neem nu valtrandruppels om beetje te rusten
simoens maurice (Quote)
Hi, da’s een bubs klachten! Maar ik kan niet zeggen dat het klinkt als MS. In tegendeel zelfs, al ben ik natuurlijk geen arts. Maar ik hoop wel dat je snel een diagnose krijgt, want dan weet je tenminste wat je kan doen om het te verbeteren. Sterkte!
Nien (Quote)