Het Begin
Multiple Sclerose, oftewel MS, heeft mijn leven veranderd. Al lang geleden is het begonnen, maar zonder diagnose en kennis van de ziekte zijn die signalen niet te herkennen. Zelfs voor een huisarts is het moeilijk.
In 1998 werd voor mij pas duidelijk dat er wat aan de hand was. Het begon op 22 juni. Ik had toen ik wakker werd last van een slapend been. Eerst alleen de voet, een uur later tot de knie en later die dag het hele rechterbeen, toen ook mijn linkerbeen. Het voelde alsof ik een natte spijkerbroek aanhad.
Het baarde me eigenlijk niet zoveel zorgen, maar toen het na een uur of wat nog steeds niet 'wakker' aanvoelde, begon ik me toch wat onprettig te voelen. Ik ben de volgende dag naar de huisarts geweest en die verwees me direct naar de neuroloog. De huisarts had mij al verteld dat het mogelijk MS zou kunnen zijn, maar ik had zoiets van 'Het zal wel!'.
Helaas had de neuroloog hetzelfde vermoeden, al liet hij het niet direct blijken. De eerste keer had ik het gevoel dat hij me niet serieus nam. Ik had me gelukkig vergist. Ik kwam op de lijst voor een MRI en daarna was het nog nodig om een lumbaalpunctie te doen. De resultaten waren onduidelijk. Zelfs na een VEP, SSEP, MEP en een BEP in Groningen en een tweede MRI kon de diagnose niet duidelijk worden gesteld.
Ik kreeg wel de opmerking 'Als het binnen 10 jaar nog een keer terugkomt, dan is het waarschijnlijk toch MS'. Ik ben ook weer volledig hersteld. Sindsdien ontkende ik dat MS een reële mogelijkheid was.
Tot 1 oktober 2002, toen, als donderslag bij heldere hemel was het voor mij duidelijk, ik had MS. Na een weekend bij mijn ouders begon mijn voet weer te slapen. De dag erna sliepen mijn beide benen en mijn romp tot aan de oksels. Ik kon pas na het weekend terecht bij de huisarts en weer naar de neuroloog. In november, na weer een MRI en een lumbaalpunctie kreeg ik de definitieve diagnose. Relapsing-remitting MS (RR-MS)
Medicijnen
Medicijnen heb ik nog even afgehouden. Ik had immers pas twee schubs gehad met een tussenpoze van vier jaar. Ik dacht dat het nog vier jaar zou duren voor er een nieuwe kwam, maar die diende zich al aan op 29 mei 2003. Omdat ik daar toch van geschrokken was, ben ik toen begonnen met het spuiten van Copaxone, in de hoop de ziekte te vertragen. Later is dit Betaferon geworden, een soortgelijk middel. Of het werkt weet ik tot op de dag van vandaag niet. Ik weet niet hoe de situatie zou zijn zonder. Ik weet wel dat ik weinig schubs heb gehad in vergelijking tot sommige andere MS-patiënten.
Op 19 juli 2005 heb ik me met een nieuwe schub bij de neuroloog gemeld. De bekende verschijnselen waren er weer. Gelijk werd ik opgenomen voor een methyl-prednisolon kuurtje (ook bekend als Solumedrol en onder de ingewijden als pred-kuurtje). Wat een rotspul is dat!! Na een 5-daagse infuus-kuur kwam ik terug met beroerde gevoelens. Beroerd door de medicatie zelf, maar ook door de verergering van de klachten. Niemand had me verteld dat dit zou gebeuren. Gelukkig kwam er in de daarop volgende weken verbetering in de situatie.
In 2008 heb ik weer een infuus-kuur gehad. Dit keer niet omdat ik een schub had, maar omdat er ondanks dat er geen schub was toch achteruitgang was. De kuur was een probeersel. Een poging om een halt toe te roepen aan de sluipende achteruitgang. Na de kuur ben ik weer door het MRI-apparaat heen gegaan. Er waren geen actieve leasies (ontstekingen) maar er was wel littekenweefsel te zien. De conclusie volgend op dit traject was dat ik was over gegaan naar de volgende fase Secundair-Progressieve MS (SP-MS). Dat is ook het moment geweest van de overstap van Copaxone naar Betaferon. Copaxone is namelijk niet voor SP-MS patiënten als werkend middel vastgesteld. Van Betaferon is bewezen dat het wel wat kan doen voor SP-MS, kan...
Inmiddels ben ik gestopt met het merendeel van de medicijnen en ik voel me beter dan ik in lange tijd gedaan heb! Geen medicatie is dus ook een optie die niet vergeten mag worden!
Lastig
Mijn grootste probleem is de vermoeidheid, die belemmert mij vaak. Het is moeilijk voor te stellen wat vermoeidheid is voor een MS patiënt, iedereen is wel eens moe. Maar MS-vermoeidheid is anders, komt van diep en overvalt me nogal. De meeste mensen hebben nog wel wat reserves in de batterij zitten, maar bij mij is de batterij dan leeg tot op de bodem. Rusten is de enige oplossing.
Daarnaast gaat lopen niet altijd geweldig. De ene keer met kruk of rollator, de andere keer zonder hulpmiddelen. De rolstoel heb ik ook, maar die staat op dit moment in de berging. Een enkele keer komt die tevoorschijn om energie te sparen.
Concentratie en geheugen zijn ook niet altijd meer wat het ooit was. Ik kan heel snel de draad kwijt zijn, vaak afhankelijk van mijn energieniveau. Ik ben er in ieder geval nog niet dommer van geworden. Het kan alleen soms lastig zijn. Diep in het gesprek zitten en dan niet meer weten waar het over ging. Of dingen wel horen, maar niet horen. Ik hoor wel geluid, maar de woorden dringen niet door in de hersenen. Afspraken vergeten, tenzij ik het alarm zet... Mijn smartphone is dan ook mijn beste vriend! Of naar de keuken lopen om koffie te zetten en me dan afvragen wat ik daar doe. Soms leidt dit ook tot stomme, lachwekkende situaties. Senseootje zetten zonder kopje!
Het liefst kijk ik mensen in de ogen als ze tegen me praten. Op de een of andere manier kan ik het dan beter volgen. In persoonlijke gesprekken is dit vaak geen probleem. Mijn familie en vrienden zijn op de hoogte van de situatie. Zakelijke gesprekken zijn een verschrikking, ik ‘hoor’ belangrijke stukken niet, dus vraag meestal om een schriftelijke bevestiging of liever nog dat het volledig schriftelijk wordt afgehandeld. Assertief zijn is er niet altijd meer bij, dus bij deze: Ik ben makkelijk in de hoek te lullen!!! Soms... Maar dan wel in mondelinge situaties, schriftelijk ben ik nog steeds ijzersterk, pas maar op!!!
To work or not to work
Ik werk niet meer. Ik heb nog anderhalf jaar na de diagnose 8 tot 10 uur gewerkt met een enkele uitschieter naar 12 uur per week. Ik hield me dan bezig met het administratieve gedeelte van mijn baan, omdat het staande gedeelte niet meer kon. Ik concentreerde me op het administratieve vlak. Helaas is dit opgehouden met bestaan door bedrijfseconomische redenen. Inmiddels had het UWV al besloten dat mijn vooruitzichten op werkgebied niet rooskleurig waren.
Maar wat ga je doen als werken er niet meer in zit. Thuis zitten is leuk... de eerste maand! Die lange vakantie voelt dan opeens anders aan. Sociaal moest ik toch iets bijdragen. Alsof het zo moest zijn kreeg ik een enquête in de bus van MSweb , de meest uitgebreide en meestbezochte onafhankelijke website op MS-gebied. "Wat vind je van de site en zou je je als vrijwilliger ervoor in willen zetten?" Ik ben daar heel rustig begonnen met eenvoudige taken zoals teksten online zetten, maar al snel kwamen ze erachter dat ik meer kon. Binnen enkele maanden werd ik ingelijfd in de redactie. Als algemeen lid heb ik een zeer gevarieerd takenpakket. Van de webmaster ondersteunen tot troubleshooter, vormgeving en ontwerp tot commerciële denker, een enkele keer een schrijver en hoofdverantwoordelijke voor de sociale media. Ik doe dit met veel plezier! Mijn opleiding toch niet helemaal voor niets gevolgd, want stukjes ervan komen hier van pas. Wel met één groot voordeel: bijna alle medewerkers hebben MS en een slechte dag of uitval hoef je niet uit te leggen. En iedereen doet zijn stukje met veel voldoening.
Blijf bij
Op mijn weblog kan je uitgebreide verslagen teruglezen. Door op ‘Mijn Mond’ in het menu te klikken kan je deze bereiken. Hier ook meer verhalen over wat ik dan wel beleef, het plezier wat ik nog wel kan vinden in het leven. Want zelfs met MS is het leven verre van voorbij.
Heel herkenbaar Nien! Voelde jij ook zo’n opluchting toen het eindelijk rond was? Vrij van de stress je steeds maar te moeten bewijzen dat je het wel kunt? Doodmoe werd ik er van en na twee jaar eindelijk uitgestreden te zijn de opluchting dat het niet meer hoeft? Ik had zo’n gevoel van het is volbracht! Ben inmiddels ook al weer twee jaar voor 100% afgekeurd waarbij vooral in het begin de voor mijzelf onzichtbare cognitieve problemen de doorslag gaven. Ik werkte me rot maar deed alles veel te langzaam volgens mijn teamleidster. Ik dacht steeds ze nemen me te pakken. Ze willen van me af en vertrouwde op een enkeling na niemand meer. Nu pas begin ik het langzaam beter te herkennen en er daardoor ook beter mee om te kunnen gaan.
Hillie Frankes v/d Velde (Quote)
Bij mijn eerste keuring werkte ik nog deels. Het was aan de ene kant een opluchting dat het vangnet er was, aan de andere kant ook pijnlijk dat ìk zover was…
Na de derde keuring, die de negatieve periode afsloot, heb ik als een klein kind zitten janken in de wachtkamer. Het was voorbij…
Vermoeidheid is mijn grootste struikelblok door zijn onvoorspelbare gedrag. Met niet werkende pootjes kan ik leren leven, maar de vermoeidheid, natuurlijk net als je het leuk hebt, blijft lastig.
Hier vindt je alles over alles wat er in die tijd gebeurd is, in wat meer details en de gevolgen van het hele verhaal
Nien (Quote)
hoi nien , ik ben 5 maanden geleden opgestaan met een rechterklapvoet zo uit het niets.
al snel daarna kreeg ik spierzwakte in mijn onderbeen ,
heb alle ms site s bezocht en alle klachten die daar op voorkomen heb ik
al een aantal jaren overigens maar altijd maar vanuit gegaan dat dat bij mijn fibromyalgie hoorde
deze klachten die ik nu heb zijn nieuw en passen niet meer in dat plaatje
oogklachten kwijl dat zo uit mijn mond loopt terwijl ik praat
geheugen verlies die inderdaad lach wekkend zijn enz enz
dus ms onderzoek aangevraagd bij neuroloog deze heeft om mijn bezorgdheid een mri laten maken
deze was prima in orde wel zei hij als ik je reflexen op de normale manier doe reageren ze niet
maar pak ik ze op een andere manier dan doen ze het wel ,
voor ongeveer drie weken terug is mijn linkerbeen erbij gekomen
kan niet meer zonder krukken lopen en inmiddels is de rolstoel geariveerd
ik ben 38 en heb 3 kinderen die mij overigens geweldig helpen
toch blijft bij mij ms in mijn hoofd rondspoken
ik lees in jou verhaal dat bij jou in eerste instantie alle testen normaal waren en dat ze niet echt
iets konden vinden
ik heb alleen een mri gehad
nu ga ik naar mijn reumatoloog (ik heb ook fibromyalgie/me) en hoop via haar
op een lumpaal puctie en andere onderzoeken
ze willen me in een revalidatie traject zetten maar hoe kun je nu revalideren van iets waarvan je
niet eens weet wat het is ???
de zenuwbaan in mijn rechterbeen was goed zei de neuroloog terwijl hij
een naald in mijn been stak die ik niet eens voelde
misschien heb je tips voor me er is zoveel te vinden op internet zie de bomen in het bos niet meer
wel weet ik dat ik binnen 5 maanden tijd in de rolstoel ben beland en dat komt super hard aan
vind zelf dat dat wel heeeeel snel is .
ik zelf kom uit brabant als je tips hebt al moet ik naar groningen graag !!
gr debby
debby peeren (Quote)
Hallo Debby,
Bij mij is MS twee weken terug vastgesteld na één schub. Op de scan waren ontstekingen te zien in mijn hoofd en er zat er één in mijn ruggenmerg.
Heel vervelend voor jou dat ze de oorzaak niet kunnen vaststellen. Wat de neuroloog ook aan mij heeft gevraagd, of ik in het verleden geslachtsziekte of ben gebeten door een teek ivm de ziekte van Lyme.
De artsen zullen er wel aan gedacht hebben maar ik dacht,”ik zeg het toch maar even”.
Het veel sterkte en een warme groet,
Yvonne
Yvonne van der Beek (Quote)
Ik heb het nu al 2jaar rrms. Maar ik moet zeggen dat het moeilijk is om positief te blijven. Wat een uitdaging, ik verloor heel veel omwille mijn gedrag verandering. Door onwetendheid. En het blijft maar achteruit gaan. Bouw ik iets op, moet ik het weer los laten. Nu geloof ik in reïncarnatiehttp://nienonline.com/wp-includes/images/smilies/smiley.png
Tiga Rico (Quote)
Ik heb er best een poos over gedaan om het een plek te geven. Het is zeker niet makkelijk. Gedragsveranderingen sluipen binnen en zeker zonder diagnose is het lastig dit waar te nemen, met name voor jezelf. Maar ook met is het een van de meest lastige aspecten om mee te dealen. Ik hoop echt dat je je plek nog vind, geef het tijd! Vraag hulp bij de neuroloog met dit soort problemen, zodat je situaties en de uitwerking daarvan op je gedrag goed leert kennen, want alleen zo kan je ze de baas.
Geen domme dingen doen hoor! Hulp vragen!
Nien (Quote)
ik doe niet mee vaan lumbaalinjectie,te pijnlijk
simoens maurice (Quote)
Ik vond het best meevallen. De eerste keer had ik wel spierpijn door de spanning, maar de tweede keer vrijwel geen last. Na die tweede keer was de diagnose bevestigd.
Nien (Quote)